Daktyle – dawka energii nie tylko dla sportowców

iplywamy 07:20

Daktyle – dawka energii nie tylko dla sportowców

daktyle

Daktyle to owoce palmy daktylowej, które uprawiane są już od bardzo dawna. Owoce palmy daktylowej są niezwykle cenione w krajach gdzie znajdują się ich uprawy, czyli na Bliskim Wschodzie i w Północnej Afryce. Daktyle to odżywcza dawka węglowodanów, błonnika, witamin i minerałów. Dlaczego jeszcze warto jeść migdały?

  • Daktyle – odmiany
  • Daktyle – dlaczego warto je jeść
  • Daktyle w kuchni
  • Daktyle – kalorie
  • Daktyle – cena

Daktyle – odmiany

Daktyle rosną na palmach daktylowych w dużych skupiskach, wyglądających trochę jak ogromna kiść winogrona. Różnią się fakturą, od twardych, suchych odmian – Thoor zwany „daktylowym chlebem”, poprzez półsuche rodzaje, takie jak daktyle Dayri, Zahdi oraz najpopularniejsze Deglet Noor, do dużych, miękkich daktyli, takich jak daktyle Medjool (inaczej „królowa daktyli”). Owoce daktylowca mogą osiągając nawet do 7 cm długości. Daktyle Medjool są znacznie większe niż inne odmiany, bez pestki daktyl Medjool waży średnio 24 g.

Daktyle – dlaczego warto je jeść

Daktyle są naturalnie słodkie, o dużej zawartości niezbędnego w diecie błonnika, witamin, minerałów i antyoksydantów. Są źródłem wapnia, cynku, żelaza, miedzi, magnezu i składników mineralnych pomagających obniżyć ciśnienie krwi, ryzyko udaru mózgu i powikłań.

Daktyle zawierają potas, te świeże nawet ponad 600 mg na 100 g produktu. Zawierają również magnez, witaminę B6, wapń i fosfor. Dwa ostatnie są niezbędne dla zdrowia naszych kości ponieważ wpływają na proces ich mineralizacji.

Błonnik zawarty w daktylach przyczynia się do sprawnego funkcjonowania układu pokarmowego, pobudza pracę jelit i przyspiesza przeminę materii. Wspaniale zastępują cukier w wypiekach, ciastkach i deserach.

Daktyle w kuchni

Daktyle są świetnym zamiennikiem cukru w ciastach, ciasteczkach i deserach. Mogą być dodawane do musli, owsianki, koktajli owocowo-warzywnych. Zmiksowane z kakao lub Karolem zastąpią krem czekoladowy. Ciekawe przepisy z użyciem migdałów znaleźć można na cosdlazdrowia.pl. Spróbuj daktyli nadzianych orzechami lub serem, najlepiej owczym co daje połączenie słodko-słone. Daktyle używane są również jako bazy do wegańskich ciast.

Daktyle – kalorie

2 garści daktyli (ok. 90 g) to około 260 kcal, które spełniają połowę zapotrzebowania na potas i prawie połowę rekomendowanego zapotrzebowania na błonnik rozpuszczalny na dzień. Kiedy brakuje Ci energii, zamiast po kolejną kawę i ciastko sięgnij po daktyle lub koktajl z ich dodatkiem. Jest to doskonała, naturalna przekąska i skuteczny sposób na przypływ energii. Są świetną przekąska około treningową.

Co ciekawe jedzenie daktyli razem ze źródłem białka, np. kilkoma orzechami, również spowalnia trawienie węglowodanów, co dodatkowo zapobiega gwałtownym skokom cukru we krwi.

Daktyle – cena

Daktyle dostępne na polskim rynku są różnych odmian, świeże lub suszone. W zależności od odmiany daktyli, w przypadku daktyli suszonych, ceny wahają się już od 8 zł za kilogram, aż do 55 zł. Daktyle można kupić w sklepach internetowych, np. cosdlazdrowia.pl, sklepach ze zdrową żywnością i coraz częściej w supermarketach. Daktyle świeże są droższe, ich ceny zaczynają się od 30 zł do ponad 100 zł za kilogram.

Podsumowanie

Daktyle, pomimo wysokiej kaloryczności, to doskonała porcja energii z węglowodanów oraz bogactwo składników odżywczych. Można kupić je w w dwóch wersjach: suszone i świeże. Świeże mają mniej kalorii i niższy IG, natomiast suszone są tańsze. Zaleca się je jako przekąskę około treningową oraz uzupełniającą poziom węglowodanów po treningu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

14 − 14 =