Jak cieszyć się lokalną kuchnią podczas podróży?

iplywamy 14:40

Jak cieszyć się lokalną kuchnią podczas podróży?

Zasmakowanie w lokalnych specjałach to dla wielu obieżyświatów doskonały sposób na spędzenie urlopu. Stołowanie się w małych knajpkach to wstęp nie tylko do świata kulinariów, lecz także historii i kultury odwiedzanego kraju. Bistra i restauracje na uboczu są często prowadzone od pokoleń, a serwowane tam dania przygotowywane według rodzinnych receptur. Z kolei biesiadowanie w znanych restauracjach pozwoli Ci skosztować dopracowanych specjałów wprost z najpopularniejszych książek kulinarnych. Jak poznać lokalną kuchnię w trakcie city break?

Po pierwsze, zastanów się, skąd będziesz czerpać wiedzę o najlepszych restauracjach

Aby móc poznać lokalną kuchnię, musisz wiedzieć, do jakich lokali skierować swoje kroki. Warto wybrać jeden ze sposobów poszukiwania restauracji:

  1. Jeśli w trakcie city break chcesz przede wszystkim zwiedzać, korzystaj z rozbudowanych map interaktywnych. Kiedy zgłodniejesz, zajrzyj np. do Google Maps i sprawdź, jakie restauracje polecane są w pobliżu.
  2. W recepcji hotelu poproś o rekomendacje dotyczące restauracji. Pracownicy hotelu to często osoby mieszkające w pobliżu, które atrakcje turystyczne i lokalne restauracje znają jak własną kieszeń, a co najważniejsze – chętnie dzielą się swoją wiedzą.
  3. W trakcie podziwiania miasta, które wybrałaś lub wybrałeś na city break, zwracaj uwagę na mijane restauracje. Zadowoleni goście siedzący przy stolikach, a także piękne zapachy unoszące się z kuchni to wyraźna wskazówka, że mijasz właśnie miejsce, w którym warto poznać lokalną kuchnię.

Po drugie, odróżnij flagowe dania z różnych krajów od lokalnej kuchni

Na charakter lokalnej kuchni mają wpływ nie tyle granice państwa, ile historia i kultura danego regionu. Doskonałym przykładem takiej prawidłowości jest nasza rodzima tradycja kulinarna. Amerykanin czy Szwed zapytany o kuchnię polską po chwili dłuższego zastanowienia odparłby najpewniej, że kojarzy mu się z pierogami i białą kiełbasą. Polacy znają jednak pełen koloryt tzw. polskiej kuchni i wiedzą, że wśród lokalnych specjałów można wymienić bardzo odmienne potrawy charakterystyczne dla konkretnych zakątków naszego kraju, takie jak poznańskie pyry z gzikiem czy góralska kwaśnica. Jeśli chcesz zasmakować w kuchni charakterystycznej dla odległych części Polski, wybierz się tam na kilkudniowy wypoczynek zwany city break.

Podobnie zróżnicowane są tradycje kulinarne innych europejskich krajów. Bez wątpienia w polskich domach najchętniej odtwarzane są flagowe dania kuchni francuskiej i włoskiej. Warto poznać dzielące je różnice. O ile w regionach położonych bliżej morza na stołach królują ryby i owoce morza, o tyle potrawy charakterystyczne dla rejonów centralnych oparte są m.in. o warzywa i produkty mączne. Nie brakuje też mięsa ani serów. Dla przykładu najsłynniejszym daniem francuskiej Prowansji jest ratatouille, a jej nadmorska część, czyli Lazurowe Wybrzeże, słynie z zupy rybnej.

Po trzecie, zasmakuj w lokalnej włoskiej kuchni, wypoczywając w Rzymie

Wybierasz się na city break w Rzymie? W sercu Wiecznego Miasta skosztujesz flagowych dań kuchni włoskiej przygotowanych przez najlepszych kucharzy. Możesz zamówić na przykład ziemniaczane gnocchi z sosem serowym lub arancini, czyli ryżowe kulki z nadzieniem, a na deser – kultowe już tiramisu.

Jeśli chcesz jednak poznać lokalne specjały, a przy okazji porozmawiać z właścicielami niewielkiej restauracji o historii i kulturze Włoch albo po prostu pogawędzić o przepisach kulinarnych, najlepiej opuść serce włoskiej stolicy. Na przedmieściach i w okolicach Rzymu nie brakuje rodzinnych restauracji, w których specjały lokalnej kuchni wielu smakują jeszcze lepiej niż w gwarnym centrum. Poznanie innej odsłony Rzymu pozostawi niezatarte wspomnienia i będzie wstępem do ciekawych rozmów po powrocie do Polski.

Co zatem warto spróbować ze specjałów lokalnej kuchni rzymskiej? Na śniadanie koniecznie zamów mocne espresso, które zharmonizuje słodycz bułeczek maritozzi nadziewanych bitych śmietaną. Dwudaniowy obiad może składać się na przykład z zupy zuppa di pesce alla romana przyrządzanej z owoców morza (homarów, krewetek, kalmarów i małż) oraz pizzy rzymskiej, która jest prostokątna, niezwykle cienka i nie ma grubszych brzegów charakterystycznych np. dla pizzy neapolitańskiej. Po trudach zwiedzania przyda Ci się na pewno pożywna kolacja. Posil się flakami po rzymsku (trippa alla romana), w których poza drobno krojonymi flakami wołowymi królują warzywa (marchew, seler naciowy i cebula), a całość okraszona jest jeszcze białym winem i wyrazistym serem pecorino.

Na koniec pamiętaj, że city break warto zarezerwować na zaufanej platformie do organizowania wypoczynku. Taką bez wątpienia jest eSky.pl, na której możesz wybrać gotowe oferty lotów z noclegami w ramach pakietów City Break. Co ważne, jeśli w tym samym terminie znajdziesz taką samą ofertę w niższej cenie, eSky.pl zwróci Ci różnicę. Na co jeszcze możesz liczyć? Szeroki wybór miejsc noclegowych w najróżniejszych zakątkach świata posortowano według kategorii, takich jak europejskie stolice czy last minute. Dodatkowo, za usługi zapłacisz np. w ramach odroczonych płatności lub rozliczysz się w ratach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiem − pięć =