Podstawowe informacje
W Polsce daktyle stają się coraz bardziej popularne. Daktyle można jeść świeże lub suszone. Suszone są bardziej kaloryczne (277kcal w 100g) niż świeże owoce (142kcl w 100g). Indeks glikemiczny suszonych daktyli wynosi około 60.
Daktyle są zdrową przekąską oraz dodatkiem do ciast i deserów. Zawierają witaminy i mikroelementy oraz dużą ilość błonnika. Zawierają też dużo cukru i dlatego należy jeść je w umiarkowanych ilościach. Zaleca się zjadanie około 30g suszonych daktyli dziennie.
Daktyle rosną na drzewie palmy daktylowej w skupiskach przypominających kiście winogron. Można je spotkać głównie w klimacie tropikalnym. Kolorem i rozmiarem mogą się różnić w zależności od gatunku. Mogą być jaskrawożółte do jaskrawoczerwonych.
Z daktyli przyrządza się syrop, który nadaje się, jak same daktyle, do słodzenia i dosładzania napojów i potraw. Na bazie daktyli można przygotować zdrowe i pyszne, wysokoenergetyczne batoniki. Daktyle zmiksowane z herbatnikami mogą posłużyć za bazę do sernika. Są też świetnym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek. Można je nadziać ulubionym serem lub migdałami i podawać na imprezach jako przekąska.
Wartości odżywcze
Większość kalorii w daktylach pochodzi z węglowodanów. Reszta jest zawarta w małej ilości białka. Pomimo ich wysokiej kaloryczności daktyle zawierają ważne witaminy i minerały i dodatkowo sporą ilość błonnika.
100g daktyli dostarcza nam:
Kalorie (kcal) – 277
Węglowodany – 75g
Błonnik – 7g
Białko – 2g
Potas – 20% RWS*
Magnez – 14% RWS
Miedź – 18% RWS
Mangan – 15% RWS
Żelazo – 5% RWS
Witamina B6 – 12% RWS
*RWS – Referencyjna Wartość Spożywcza
Daktyle zawierają sporo antyoksydantów, które mogą przyczyniać się do zachowania zdrowia. Wysoka zawartość błonnika działa zapobiegawczo na zaparcia i może pomagać w kontrolowania zawartości cukru we krwi. Błonnik spowalnia trawienie i może pomóc zatrzymać poziom cukru we krwi przed osiąganiem wysokich poziomów po posiłkach. Dlatego też, pomimo dużej zawartości cukru, daktyle mają niski indeks glikemiczny (GI).
Ciekawostka
Czy wiesz, że z daktyli stosuje się do wyrobu mąki, która po dodaniu mąki jęczmiennej używana jest do wypieku tzw. chleba pustyni.
Przepis
Przepis na sałatkę z daktylami
Roszponkę ułożyć na talerzu, warzywa i daktyle pokroić i ułożyć na zielonych liściach.
Przepis na pyszną sałatkę:
- roszponka
- pomidory koktajlowe
- czerwona cebulka
- daktyle
- pierś z kurczaka lub w wersji wege tofu – pokrojone w kostkę i podsmażone
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- odrobina miodu
- świeżo mielony czarny pieprz
Oliwę, ocet, miód i czarny pieprz włożyć do słoika, szczelnie zakręcić i wymieszać dobrze składniki. Powstałym dressingiem polać sałatkę. Pyszna ze świeżą bagietką.
Ostatnie komentarze
Arkovski
max
Klient
Ewa
Basia
Mariola