Właściwości zdrowotne najstarszej znanej kaszy

iplywamy 07:47

Właściwości zdrowotne najstarszej znanej kaszy

kasza-jaglana

Kasza jaglana to najstarsza znana kasza. Powstaje z nasion prosa, jest jedną z najzdrowszych kasz i pokarmów.

Jest bogactwem białka, witamin i minerałów

Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, mało skrobi, wyróżnia się też wysoką zawartością witamin z grupy B. Kasza jaglana znajdująca się w ofercie sklepu bee.pl jest też bogata w magnez i fosfor, żelazo, kwas foliowy, witaminę E.

Ten produkt zawiera również dużą ilość krzemionki, która bardzo korzystnie wpływa na skórę, włosy, paznokcie, a także na stawy. Zawarta w kaszy jaglanej lecytyna reguluje poziom cholesterolu we krwi oraz wspomaga pamięć.

Nie zawiera glutenu

Najstarsza znana kasza nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna, nie powoduje alergii. Posiada właściwości antywirusowe. Zmniejsza stany zapalne błon śluzowych, wysusza nadmiar wydzieliny, eliminuje mokry kaszel i katar.

Ma niski indeks glikemiczny

Kasza jaglana ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinno się spożywać ją z umiarem. Ze względu na dużą zawartość białka kasza jaglana doskonale sprawdzi się w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Kasza jaglana to produkt, który powinien pojawić się w jadłospisie osób odchudzających się. Węglowodany złożone są dużo wolniej trawione przez układ pokarmowy niż węglowodany proste. Dlatego dłużej jesteśmy syci. Stabilizują też poziom glukozy w organizmie, niwelując  nagłe napady głodu i redukując uczucie zmęczenia.

Ma działanie odkwaszające i oczyszczające

Kasza jaglana posiada działanie odkwaszające, naturalnie oczyszcza organizm z toksyn, Dzięki temu, że posiada odczyn zasadowy, neutralizuje toksyny pochodzące z alkoholu, słodyczy, kawy.

Spożywanie kaszy jaglanej to prosty sposób na przeprowadzenie detoksu organizmu. Detoks kaszą jaglaną nie pogorszy samopoczucia, dostarczy też organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Kasza jaglana to źródło antyoksydantów – związków likwidujących wolne rodniki. Dlatego regularne spożywanie tej kaszy zapobiega wystąpieniu nowotworów.

Spożywanie kaszy jaglanej

Przepisów na dania z kaszą jaglaną jest wiele. To popularny dodatek do mięs, doskonale sprawdzi się z warzywami i z sosem, jako dodatek do zup.

Można ją przyrządzać również na słodko, dodawać np. do budyniu, do ciasteczek, do koktajli, Delikatny, słodkawy smak kaszy jaglanej uzyskamy przyrządzając ją z mlekiem. Kaszę jaglaną można podawać nawet niemowlętom po ukończeniu czwartego miesiąca życia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

15 − jeden =